RSS
 

E-Pont

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából az eMagyarország Centrum közel 2000 eMagyarország Pont tevékenységét koordinálja az eMagyarország Program keretében. A program a digitális írástudatlanság felszámolásának, a vidék felzárkóztatásának és az e-közigazgatás elterjesztésének egyik legfontosabb hazai megvalósítója. A nemzeti hálózat végpontjain folyó munkát mintegy 1700 kiképzett ügysegéd, úgynevezett eTanácsadó segíti, akik nemcsak összekötő szerepet töltenek be a helyi lakosság és a központ között, de ingyenes szolgáltatásokkal segítik és oktatják is az állampolgárokat a legfontosabb informatikai és közigazgatási ismeretekre. 

A program célja az Internet-elérés kiterjesztése volt az ország teljes területén, főként a kevésbé, vagy egyáltalán nem ellátott területekre (falvak, hátrányos helyzetű települések) fókuszálva. Jelenleg közel 2000 közösségi hozzáférési pont (eMagyarország Pont) kezdte el működését túlnyomóan közintézményekben (nyilvános könyvtárak, közművelődési intézmények, önkormányzatok, kórházak, alapítványok, közalapítványok, , illetve kisebb részben gazdálkodó szervezetek stb.). 

A nyilvános közösségi hozzáférési helyek megteremtése mellett a  továbbiakban  az eMagyarország Program célja a személyi segítő szolgáltatás működtetésével egészült ki. Az aktív és jól működő eMagyarország pontok fenntartása és támogatása mellett (infrastruktúra) a fókusz a hozzáértés és a minőségi szolgáltatatás biztosítására helyeződött át.

A hangsúlyeltolódást nagymértékben indokolja, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság közel fele digitálisan írástudatlannak számít, azaz sem számítógépet, se internetet nem használ rendszeresen. A nem használat okai között a materiális indokokkal szemben (magas ár, hozzáférés hiánya) egyre nagyobb szerepet kap az érdektelenség és a hozzáértés hiánya. A Program feladata az eMagyarország Pontok, az eTanácsadó Hálózat működtetésén, illetve a pályázati lehetőségeken keresztül a digitális írástudatlanság csökkentése, az esélyegyenlőség javítása, az érintett lakosság információs társadalomba való integrálása.

Az eMagyarország Centrum elérhetőségei:

Cím: 1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.

Levelezési cím: 1398 Budapest, Pf. 570.

Központi telefonszám: (06-1) 413-7751

Központi fax szám: (06-1) 321-7819

Központi email cím: info@emagyarorszag.hu